Impacter Sarah

"Het verzacht de pijn, het geeft je een doel."

Sarah wil met haar idee anderen helpen die worstelen met hun mentale gezondheid. Met haar activiteiten kunnen mensen praktisch met emoties aan de slag. Want waarom zou therapie alleen met gesprekken moeten zijn? Zelf had ze het in ieder geval ook kunnen gebruiken.

Elke stap die ik zet is een stap dichterbij naar waar ik wil zijn

‘Op mijn 11e ben ik vanuit Kenia naar Nederland gekomen, dat was ontzettend wennen. Het was gek dat het ’s avonds zo lang licht was en dat we in de middag brood aten. Ik moest in deze cultuur opeens leren om te praten over mijn gevoelens en open te zijn. Maar eigenlijk had ik nog veel trauma’s als kind uit de meiden kostschool in Kenia.’

‘Mijn nieuwe gezin in Nederland wilde me iets meegeven maar eigenlijk was ik al gevormd. Mijn tienertijd was dus best lastig, thuis,  maar ook met vrienden. Op mijn 17e raakte ik zwanger en kwam ik terecht in een speciaal soort gastgezin voor jonge moeders in Emmen. De psycholoog kon me niet helpen omdat ik niks wilde vertellen. Door de omgang binnen het gastgezin heb ik daar veel over geleerd.’

‘Ik ging studeren voor ‘persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’. En na weer een heftige relatie ging ik ook weer wonen in Deventer. Hier werkte ik bij de organisatie het Wereldhuis met vluchtelingen met een psychiatrische aandoening. Ik vond herkenning bij de mensen die hun emoties ook op verkeerde manieren uitten, maar kwam ook mezelf tegen… Uiteindelijk ben ik de ziektewet ingegaan om eerst aan mezelf te werken.’

‘EMDR en therapie loste het voor mij niet op. Dat zorgde voor veel frustratie, ik had juist de tijd genomen om iets op te lossen! Dus toen ben ik in mezelf naar oplossingen gaan zoeken. Voor de emoties die ik had ging ik voor mezelf opschrijven wat voor activiteit ik nodig had. Soms was dit schreeuwen en slaan, soms juist ontspannen en een time-out. Toen kwam ik op het idee dat er een plek moest komen waar mensen met activiteiten aan de slag konden om emoties te reguleren.’

‘Door mijn werkconsulent ben ik met dit idee doorgestuurd en ben ik bij Impacter terecht gekomen. Mijn Impactercoach was gelijk enthousiast en bracht het balletje aan het rollen. Zo legde hij de eerste verbinding naar de Universiteit Twente, mijn idee werd gekozen voor de ‘Start Up Challenge’ om in tien weken te leren hoe je een businessplan kan ontwikkelen.’

‘Het ontwikkelde businessplan paste niet binnen de UT. Toen ik me verdiepte ontdekte ik psychiatrisch hoogleraar Jim van Os, een voorvechter voor de nieuwe GGZ. Als hij die erkenning zou geven dat wist ik zeker dat mijn idee klopte! Hij werkt bij het UMC Utrecht, na veel bellen en mailen heb ik uiteindelijk online een korte afspraak met hem kunnen maken. Hem heb ik toen kunnen overtuigen en samen hebben we hierna zelfs een podcast en promotievideo opgenomen! Totaal buiten mijn comfortzone, maar het gaf wel weer zelfvertrouwen om door te gaan.’

‘Terug in Deventer was mijn werkconsulent verrast over mijn ontwikkelingen die ikzelf had ingezet. Uiteindelijk heb ik hierdoor van de Gemeente Deventer het vertrouwen gekregen voor een ‘BBZ-traject’, waarbij ik nu een jaar de mogelijkheid krijg om mijn organisatie op te bouwen. Hierbij krijg ik hulp vanuit het ondernemershuis; binnen een jaar werk in naar mijn eigen onderneming toe.’

‘Met Impacter brainstorm en help ik regelmatig ook met andere projecten. Als ik even vastzit weet ik ook dat er anderen zijn die me kunnen helpen. Door het contact en het vertrouwen vraag ik nu makkelijker hulp. Zo is ook contact gelegd met het project MindSet van de bibliotheek. Ze willen daar een ruimte inrichten over mentale gezondheid. Hier krijg ik de mogelijkheid om mijn plannen in samenwerking met andere projecten in werkelijkheid om te zetten. Door de plannen te introduceren aan mensen kan ik dit jaar bewijzen dat het werkt. Vanaf januari kan je me dus vinden in de bieb!’.

‘De opzet van MindSet is ook weer een nieuw hoogtepunt voor mij. Elke stap die ik zet is een stap dichterbij naar waar ik wil zijn, ik tel mijn zegeningen. Na alles wat ik heb meegemaakt weet ik dat ik het nu voor iets goeds kan gebruiken. Het verzacht je pijn, het geeft je een doel. En als je pijn een doel heeft, dan is dat denk ik iets heel moois.’

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Ghalya

"Ik weet nu wat ik wil, wat ik ga doen!"

Ghalya is eenentwintig jaar en komt uit Irak. Ze is nu twee jaar in Nederland en bezig met het leren van de Nederlandse taal op Aventus voor haar inburgering. Vanwege haar Yezidische religie was het niet veilig voor haar in haar eigen land. Ze heeft daar een moeilijke tijd achter de rug. Ook toen ze in Deventer kwam heeft ze een tijd lang moeten zoeken naar haar weg. Gelukkig weet ze nu welke kant ze op wil: Ze wil retailmanager worden in de fashion. Om richting haar doel te komen doet ze alvast vrijwilligerswerk bij de Reshare Store van het Leger des Heils.

Impacter Juan

"Interessant en leuk om betrokken te kunnen zijn bij de opstart van iets nieuws."

Juan is een 19-jarige gepassioneerde student bestuurskunde. Voor zijn vrije portfolio besloot hij te gaan voor échte impact in Deventer. Hij stond via Impacter aan de bestuurlijke basis van een nieuw jongerenpanel én van een nieuw oncologisch inloopcentrum. Mede door deze opgedane ervaringen kan hij nu al betaald binnen Saxion de participatie onderzoeken en vertegenwoordigt hij binnenkort studenten bij de gemeente als studentenambtenaar.

Impacter Feyza

"Als je iets niet durft, dan moet je het juist wel doen"

Feyza is een 23-jarige Sociaal Werk studente op het ROC. Via het project Music Moves kwam ze in aanraking met Impacter. Voor haar was het een sprong in het diepe, ze overwon bij Impacter haar angst om voor een groep staan en iets te organiseren. Dit was voor haar zo waardevol dat ze meer wilde doen met Impacter en uiteindelijk zelfs haar stage hier wilde doen. Nu wil ze anderen leren om óók uit hun comfortzone te stappen.

Impacter Jaimiro

"Avonturen en risico’s pakken, ik ontwikkel me op een andere manier dan het hoort"

Jaimiro zat op de Marke Zuid, hij werd daar zo vaak uit de klas gestuurd dat hij in een ‘maatwerkklas’ terecht kwam. Hier zat hij elke dag zonder leeftijdsgenoten alleen in de klas. Via Impacter kreeg hij de mogelijkheid twee dagen per week zich te richten op iets totaal anders: Rappen in de studio en jongeren helpen bij jongerencentrum The Mall.

Impacter Max

"Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je zou denken…"

Max is een energieke tiener die weet wat hij wil. Toen hij via een brief bij het Vlier hoorde dat hij via Impacter vrijwilligerswerk tijdens de Keuze-Uren kon doen ging hij ervoor. Dus zette hij tijdens schooltijd verschillende projecten op, waaronder gratis Talamini ijsjes voor Woonzorgcentrum Humanitas en zelfs een gehele excursie voor een klas uit Namibië.

Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Impacter Jan

"Zelfvertrouwen voor elkaar boksen"

Jan is vrijwilliger bij ‘the mall’, een jongerencentrum, in Colmschate. Hij neemt deel aan het project ‘Impacter’ van Deventer Doet, waarbij jongeren onder begeleiding van een jongerencoach iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen.

Impacter Jet

"Dit gaf zoveel ruimte in mijn hoofd"

Help! Wat moet ik gaan studeren? Moet ik überhaupt wel gaan studeren? Allemaal vragen waar Impacter Jet zelf geen antwoord op kon vinden.

Kom in contact

Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen.