Impacter Feyza

"Als je iets niet durft, dan moet je het juist wel doen"

Feyza is een 23-jarige Sociaal Werk studente op het ROC. Via het project Music Moves kwam ze in aanraking met Impacter. Voor haar was het een sprong in het diepe, ze overwon bij Impacter haar angst om voor een groep staan en iets te organiseren. Dit was voor haar zo waardevol dat ze meer wilde doen met Impacter en uiteindelijk zelfs haar stage hier wilde doen. Nu wil ze anderen leren om óók uit hun comfortzone te stappen.

"Fouten maken bestaat niet meer, ik sta zoveel sterker nu"

‘Een paar jaar geleden deed ik voor het eerst mee met Music Moves. Met een groep gingen we met behulp van een aantal trainingen iets organiseren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid van Stichting Vriendendiensten. In eerste instantie was het voor mij best heftig, ik had nog nooit iets georganiseerd. Twee groepsgenoten haakte af dus moest ik het uiteindelijk zelf doen, samen met een klasgenoot die net als ik ook heel onzeker was. Uiteindelijk hebben we zelf iets moeten verzinnen en heb ik het plan gepitcht voor de hele groep. Toen heb ik geleerd dat als je iets spannend vindt, je het gewoon moet doen. Sindsdien durf ik ook voor groepen te staan.’

‘Thuis had ik een mini-karaoke, dus organiseerde we een karaokemiddag voor het zelfregiecentrum van Stichting Vriendendiensten. Ook hebben we een rapper kunnen regelen. Hij improviseerde een rap met zinnen die mensen zelf aandroegen, dit waren zinnen uit het leven van de mensen zelf. Ik wist niet hoe ik met mensen met een psychische kwetsbaarheid om moest gaan. We hebben gewoon gekletst en er een feestje van gemaakt. We hoorden bijzondere verhalen, sommigen werden er emotioneel van, maar er was ook veel gezelligheid. Het was echt een bijzondere dag.’

‘Voor mij had Music Moves toen zo goed uitgepakt. Ik kwam er door deze ervaring achter dat ik meer wilde gaan doen met vrijwilligerswerk. Daar heeft Impacter mij bij geholpen. Samen gingen we brainstormen over kerstactiviteiten. Bij Halte Z hebben we kerstbakjes gemaakt voor eenzame ouderen van Humanitas. Ook hebben we via Rechtop kerstpakketten uitgedeeld aan mensen die leven onder het sociale minimum. Later heb ik ook geholpen door spelletjes en schminken te organiseren voor kinderen bij een speciaal festival in coronatijd: Veldrock. Ik vond het allemaal heel spannend in het begin, maar mensen werden echt blij, je kon zien dat het heel erg gewaardeerd werd.’

‘Ik had met al deze ervaringen mezelf echt ontwikkeld. Toen ik vanuit school op zoek moest naar een stage, wist ik meteen dat ik het bij Impacter wilde doen. Hier kon ik mezelf verder ontwikkelen. Ik heb mezelf opnieuw in het diepe gegooid, door de volgende editie van Music Moves coach te worden van een groep. Dat jaar hebben we een muziekbingo georganiseerd voor de dagbesteding voor ouderen bij Almira Zorg. We hadden de ruimte versierd en de Turkse en de Nederlandse dans gecombineerd. Het was echt een feestelijke sfeer.’

‘Voor het eerst een groep coachen was in eerste instantie wel lastig omdat ik geneigd was teveel zelf te willen doen. Het jaar daarop merkte ik al dat dit beter ging en ik meer in de coachende rol kon zitten, waardoor ik ook beter zag hoe ik het groepsproces kon verbeteren. Dat stagejaar heb ik dan ook veel andere dingen gedaan en geleerd. Zo was ik ook wekelijks betrokken bij de Impacter Fabriek om jongeren te helpen met hun ideeën. Ik kwam er daar achter dat ik ook  zelf iets wilde bedenken om  jongeren te helpen uit hun comfortzone te komen.’

‘De workshop Spotlight van de Schouwburg kwam op ons pad. Dit leek mij echt waardevol, dus heb ik de leiding hierin genomen en een groep jongeren verzameld die niet wisten hoe ze uit hun comfortzone moesten komen. In één workshopavond leerden we allemaal om voor de groep te staan, de deelnemers waren achteraf allemaal echt verrast en blij van wat ze hadden neergezet!’

‘In de toekomst wil ik  me voornamelijk richten op mensen die, vanwege angsten, in hun comfortzone zitten.  Als mensen iets doen wat ze eerder niet durfde te doen en dan toch de stappen zetten die ze eerder niet durfde te zetten, maakt mij dat echt blij.  Ik weet hoe moeilijk het is als je allemaal dingen wil doen, maar het door je angst niet lukt. Daarom wil ik iets betekenen voor die mensen, zodat ze hun doelen kunnen halen. Het is gewoon mooi om te zien als mensen groeien.’

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Ghalya

"Ik weet nu wat ik wil, wat ik ga doen!"

Ghalya is eenentwintig jaar en komt uit Irak. Ze is nu twee jaar in Nederland en bezig met het leren van de Nederlandse taal op Aventus voor haar inburgering. Vanwege haar Yezidische religie was het niet veilig voor haar in haar eigen land. Ze heeft daar een moeilijke tijd achter de rug. Ook toen ze in Deventer kwam heeft ze een tijd lang moeten zoeken naar haar weg. Gelukkig weet ze nu welke kant ze op wil: Ze wil retailmanager worden in de fashion. Om richting haar doel te komen doet ze alvast vrijwilligerswerk bij de Reshare Store van het Leger des Heils.

Impacter Juan

"Interessant en leuk om betrokken te kunnen zijn bij de opstart van iets nieuws."

Juan is een 19-jarige gepassioneerde student bestuurskunde. Voor zijn vrije portfolio besloot hij te gaan voor échte impact in Deventer. Hij stond via Impacter aan de bestuurlijke basis van een nieuw jongerenpanel én van een nieuw oncologisch inloopcentrum. Mede door deze opgedane ervaringen kan hij nu al betaald binnen Saxion de participatie onderzoeken en vertegenwoordigt hij binnenkort studenten bij de gemeente als studentenambtenaar.

Impacter Jaimiro

"Avonturen en risico’s pakken, ik ontwikkel me op een andere manier dan het hoort"

Jaimiro zat op de Marke Zuid, hij werd daar zo vaak uit de klas gestuurd dat hij in een ‘maatwerkklas’ terecht kwam. Hier zat hij elke dag zonder leeftijdsgenoten alleen in de klas. Via Impacter kreeg hij de mogelijkheid twee dagen per week zich te richten op iets totaal anders: Rappen in de studio en jongeren helpen bij jongerencentrum The Mall.

Impacter Max

"Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je zou denken…"

Max is een energieke tiener die weet wat hij wil. Toen hij via een brief bij het Vlier hoorde dat hij via Impacter vrijwilligerswerk tijdens de Keuze-Uren kon doen ging hij ervoor. Dus zette hij tijdens schooltijd verschillende projecten op, waaronder gratis Talamini ijsjes voor Woonzorgcentrum Humanitas en zelfs een gehele excursie voor een klas uit Namibië.

Impacter Sarah

"Het verzacht de pijn, het geeft je een doel."

Sarah wil met haar idee anderen helpen die worstelen met hun mentale gezondheid. Met haar activiteiten kunnen mensen praktisch met emoties aan de slag. Want waarom zou therapie alleen met gesprekken moeten zijn? Zelf had ze het in ieder geval ook kunnen gebruiken.

Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Impacter Jan

"Zelfvertrouwen voor elkaar boksen"

Jan is vrijwilliger bij ‘the mall’, een jongerencentrum, in Colmschate. Hij neemt deel aan het project ‘Impacter’ van Deventer Doet, waarbij jongeren onder begeleiding van een jongerencoach iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen.

Impacter Jet

"Dit gaf zoveel ruimte in mijn hoofd"

Help! Wat moet ik gaan studeren? Moet ik überhaupt wel gaan studeren? Allemaal vragen waar Impacter Jet zelf geen antwoord op kon vinden.

Kom in contact

Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen.