Impacter Juan

"Interessant en leuk om betrokken te kunnen zijn bij de opstart van iets nieuws."

Juan is een 19-jarige gepassioneerde student bestuurskunde. Voor zijn vrije portfolio besloot hij te gaan voor échte impact in Deventer. Hij stond via Impacter aan de bestuurlijke basis van een nieuw jongerenpanel én van een nieuw oncologisch inloopcentrum. Mede door deze opgedane ervaringen kan hij nu al betaald binnen Saxion de participatie onderzoeken en vertegenwoordigt hij binnenkort studenten bij de gemeente als studentenambtenaar.

Belangrijk dat jongeren een platform hebben om hun stem te laten horen.

‘Ik ben bij Impacter terechtgekomen voor de zelfstandige opdrachten van mijn studie bestuurskunde. Studiegenoten hadden een opdracht gedaan die door school georganiseerd was, maar ik zag dat je als vrijwilliger ook echte ervaring kon opdoen bij het besturen van organisaties. Hiervoor heb ik eerst kennis gemaakt met verschillende verenigingen en stichtingen, met vraagstukken waar ik mee aan de slag kon gaan.’

‘Uiteindelijk heb ik voor de opdracht van Don Bosco gekozen. Het ging over jongerenparticipatie, dat vind ik zelf een heel belangrijk onderwerp. Zij waren bezig met de opzet van een nieuw jongerenpanel voor de stad. Ze vroegen of ik een soort infographic kon maken voor de achterban en  voor samenwerkingspartners. Toen ben ik betrokken geraakt bij het bestuursvergaderingen en het jongerenpanel zelf om een goede bijdrage te kunnen leveren’.

‘Het kan best lastig zijn om in zo’n opdracht te stappen. Ze waren in de opstartfase en moesten zelf nog bepalen welke richting ze op wilden, dus mijn opdracht was ook niet gelijk duidelijk bepaald, zoals dat op school wel is. Langzaam werd me duidelijk hoe het jongerenpanel zich ging vormen en welke kant ze op wilde gaan. Toen kon ik verder met mijn opdracht. Het was leuk om te zien hoe project uitgroeide en ik ben trots op het advies dat ik heb kunnen geven. Uiteindelijk ben ik echt betrokken geraakt, dat ben ik eigenlijk nog steeds!’

‘Toen ik verder was met mijn studie en toe was aan weer een nieuwe uitdaging ben ik teruggegaan naar Impacter voor iets heel anders. Ik had ondertussen een bestuursrechtelijke stage. Om me ook op dat vlak wat meer te ontwikkelen heb ik me in kunnen zetten voor een ‘oncologisch inloopcentrum’ in oprichting, een organisatie voor ex-kankerpatiënten. Hier heb ik de vrijwilligersverzekeringen juridisch kunnen uitzoeken. Dit was inhoudelijk een onderwerp waar ik van tevoren niks van wist, maar waar ik uiteindelijk veel over heb geleerd.  Door een combinatie van deskresearch en het voeren van interviews met professionals kon ik een goed advies formuleren. Dat advies werd meegenomen naar de gemeente. Bij beide opdrachten heb ik het voor een deel zelf moeten uitvinden, maar er was goede begeleiding en een mooi eindresultaat.’

 


Vroeg betrokken was hij al: Op zijn 17e kwam Juan in de krant als kandidaat gemeenteraadslid.

‘Studenten bestuurskunde zou ik echt aanraden om praktijkervaring op te doen via Impacter, die kan je namelijk direct meenemen in het werkveld. Zelf vind ik jongerenparticipatie belangrijk, hier heb ik ervaring in opgebouwd, die ik nu aan kan tonen. Mede hierdoor ben ik nu werkzaam als student-assistent op het gebied van studentenbeleid. Voor een paar uur per week doe ik binnen Saxion onderzoek naar de studentenadviesraden, zoals de academieraden en centrale adviesraad. Daarnaast ben ik onlangs zelfs bij de Gemeente Deventer aangenomen om studenten te vertegenwoordigen als Studentenambtenaar!’

‘Het is allemaal snel gegaan, maar volgens mij ben ik op de goede weg. Na mijn studie bestuurskunde hoop ik bij de overheid te kunnen werken. Ik zou verder willen gaan in onderwerpen als bestuursrecht of participatie, waar ik al ervaring in heb opgedaan. Op die manier hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren.’

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Ghalya

"Ik weet nu wat ik wil, wat ik ga doen!"

Ghalya is eenentwintig jaar en komt uit Irak. Ze is nu twee jaar in Nederland en bezig met het leren van de Nederlandse taal op Aventus voor haar inburgering. Vanwege haar Yezidische religie was het niet veilig voor haar in haar eigen land. Ze heeft daar een moeilijke tijd achter de rug. Ook toen ze in Deventer kwam heeft ze een tijd lang moeten zoeken naar haar weg. Gelukkig weet ze nu welke kant ze op wil: Ze wil retailmanager worden in de fashion. Om richting haar doel te komen doet ze alvast vrijwilligerswerk bij de Reshare Store van het Leger des Heils.

Impacter Feyza

"Als je iets niet durft, dan moet je het juist wel doen"

Feyza is een 23-jarige Sociaal Werk studente op het ROC. Via het project Music Moves kwam ze in aanraking met Impacter. Voor haar was het een sprong in het diepe, ze overwon bij Impacter haar angst om voor een groep staan en iets te organiseren. Dit was voor haar zo waardevol dat ze meer wilde doen met Impacter en uiteindelijk zelfs haar stage hier wilde doen. Nu wil ze anderen leren om óók uit hun comfortzone te stappen.

Impacter Jaimiro

"Avonturen en risico’s pakken, ik ontwikkel me op een andere manier dan het hoort"

Jaimiro zat op de Marke Zuid, hij werd daar zo vaak uit de klas gestuurd dat hij in een ‘maatwerkklas’ terecht kwam. Hier zat hij elke dag zonder leeftijdsgenoten alleen in de klas. Via Impacter kreeg hij de mogelijkheid twee dagen per week zich te richten op iets totaal anders: Rappen in de studio en jongeren helpen bij jongerencentrum The Mall.

Impacter Max

"Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je zou denken…"

Max is een energieke tiener die weet wat hij wil. Toen hij via een brief bij het Vlier hoorde dat hij via Impacter vrijwilligerswerk tijdens de Keuze-Uren kon doen ging hij ervoor. Dus zette hij tijdens schooltijd verschillende projecten op, waaronder gratis Talamini ijsjes voor Woonzorgcentrum Humanitas en zelfs een gehele excursie voor een klas uit Namibië.

Impacter Sarah

"Het verzacht de pijn, het geeft je een doel."

Sarah wil met haar idee anderen helpen die worstelen met hun mentale gezondheid. Met haar activiteiten kunnen mensen praktisch met emoties aan de slag. Want waarom zou therapie alleen met gesprekken moeten zijn? Zelf had ze het in ieder geval ook kunnen gebruiken.

Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Impacter Jan

"Zelfvertrouwen voor elkaar boksen"

Jan is vrijwilliger bij ‘the mall’, een jongerencentrum, in Colmschate. Hij neemt deel aan het project ‘Impacter’ van Deventer Doet, waarbij jongeren onder begeleiding van een jongerencoach iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen.

Impacter Jet

"Dit gaf zoveel ruimte in mijn hoofd"

Help! Wat moet ik gaan studeren? Moet ik überhaupt wel gaan studeren? Allemaal vragen waar Impacter Jet zelf geen antwoord op kon vinden.

Kom in contact

Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen.