Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Ik was de weg kwijt, ik wist niet meer op welk pad ik zat...

‘Tien jaar lang heb ik in verschillende commerciële functies gewerkt. Organisaties waar de commerciële doelstellingen het hoogst op de prioriteitenlijst staan. Op een gegeven moment liep ik vast. In werk, thuis… Ik was de weg kwijt, ik wist niet meer op welk pad ik zat, en al helemaal niet waarom eigenlijk. Ik had door de jaren heen een paar ‘hardnekkige ongezonde gewoontes’ ontwikkeld waarvoor ik hulp heb gezocht. Het werk was ook ongezond voor me geworden. Daarmee stoppen was niet genoeg, ik moest een ander pad inslaan.’

‘Toen ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Naar mijn drijfveren, de rode draad in mijn leven. Overal ging ik opzoek voor persoonlijke ontwikkeling: In boeken, cursussen, retraites… Tot ik op een gegeven moment geïnspireerd werd door een collectief in Amsterdam. Op een ludieke manier hadden ze een avond georganiseerd over stress en burn-out. Dat moest ik naar Deventer halen! Ik begon te dromen over een groot interactief theater, waar iedereen aan mee kon doen en kwetsbaar kon zijn, met sterren als Typhoon en honderden bezoekers…’

‘Niet veel later kwam ik een Impactercoach tegen, waar ik iets van mijn dromen bij durfde te delen. Het is heel makkelijk om in dromen te blijven hangen, maar wij zijn gewoon stappen gaan zetten. Bij de Impacterfabriek had ik voor het eerst mijn droom met en voor een groep gedeeld. Ik merkte dat het werkte om het uit te spreken. Opeens werd het echt. Ik kwam met allemaal mensen in contact die me verder konden helpen. Hier ontdekte ik de kracht van een vruchtbaar netwerk. Al vrij snel werd ik uitgedaagd om een datum te prikken voor een try-out…’

‘Die datum kwam snel dichterbij. De eerste keer op 26 juli 2022 kwamen er 29 mensen, in het café van Mimik. Ik heb een stuk van mijn eigen verhaal in spoken-word gedeeld en mijn visie verteld over de urgentie van een plek zoals we die bieden bij ‘La Vie’. Ook heb ik die avond gevraagd wie iets zou willen bijdragen, want het is juist een initiatief van en voor mensen. De reacties waren overweldigend. De eerste organisatie werd al gevormd. De tweede keer in November waren er meer dan 40 mensen en ontstond er een heuse ontwikkelgroep. We zijn gaan kijken voor subsidies om onze kosten te dekken. Daardat Impacter valt onder het netwerk van Deventer Doet konden zij ons makkelijk in contact brengen met een notaris. Deze notaris heeft onze stichting kosteloos helpen oprichten!’

‘In 2023 hebben we een heel jaarprogramma opgezet en verspreid… Er ontstonden allerlei spin-offs: Zo hebben we een avond over labels & stigma georganiseerd in de bergkerk met een kunstenaarscollectief. En binnenkort komt er een reeks met het Etty Hillesum centrum over inclusie. Het mooiste vind ik dat de ontwikkelgroep ook echt mensen zijn die uit vrije wil zich inzetten voor iets dat ze belangrijk vinden en daarbij hun talenten inzetten. Wat we uitstralen is ook wat we zijn en doen. Niet werken vanuit functie, maar vanuit wie je bent.’

‘Mijn verlangen is dat mijn eigen zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en betekenis voor een ander gratis en toegankelijk wordt. Want dat is het nu namelijk niet! We zijn aan het praten met de gemeente over een kleine subsidie. In de zomer van 2024 willen we een festival over mentale gezondheid organiseren, gratis toegankelijk en hier in Deventer.’

 

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Thomas

"De eerste ervaring buiten school was leuk, maar ook best spannend."

Mijn naam is Thomas en ik ben 14 jaar. Ik heb deelgenomen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) via mijn school. MDT kwam op mijn pad toen we aan het begin van het schooljaar een top-programma konden kiezen. Het was een populaire keuze en de plekken waren beperkt, dus werd er geloot. Toen ik hoorde dat ik werd ingeloot en kon meedoen was ik echt superblij!

Impacter Ella

"Het bracht me vriendschap, voldoening en zelfvertrouwen."

Ella leest liever. Ze is 14 jaar en doet tweetalig Atheneum op het Stormink. Ze is in het Engels opgevoed en woont, na Duitsland en Zweden, nu 3 jaar in Nederland. Omdat de lessen Engels voor haar te makkelijk zijn leest ze tijdens de les vaak fantasyboeken. Via Impacter kreeg ze de mogelijkheid om zelf iets op te zetten wat bij haar past. Die kans heeft ze gegerepen en nu heeft ze een eigen boekenclub in de Bibliotheek: de Pageturners!

Impacter Ghalya

"Ik weet nu wat ik wil, wat ik ga doen!"

Ghalya is eenentwintig jaar en komt uit Irak. Ze is nu twee jaar in Nederland en bezig met het leren van de Nederlandse taal op Aventus voor haar inburgering. Vanwege haar Yezidische religie was het niet veilig voor haar in haar eigen land. Ze heeft daar een moeilijke tijd achter de rug. Ook toen ze in Deventer kwam heeft ze een tijd lang moeten zoeken naar haar weg. Gelukkig weet ze nu welke kant ze op wil: Ze wil retailmanager worden in de fashion. Om richting haar doel te komen doet ze alvast vrijwilligerswerk bij de Reshare Store van het Leger des Heils.

Impacter Juan

"Interessant en leuk om betrokken te kunnen zijn bij de opstart van iets nieuws."

Juan is een 19-jarige gepassioneerde student bestuurskunde. Voor zijn vrije portfolio besloot hij te gaan voor échte impact in Deventer. Hij stond via Impacter aan de bestuurlijke basis van een nieuw jongerenpanel én van een nieuw oncologisch inloopcentrum. Mede door deze opgedane ervaringen kan hij nu al betaald binnen Saxion de participatie onderzoeken en vertegenwoordigt hij binnenkort studenten bij de gemeente als studentenambtenaar.

Impacter Feyza

"Als je iets niet durft, dan moet je het juist wel doen"

Feyza is een 23-jarige Sociaal Werk studente op het ROC. Via het project Music Moves kwam ze in aanraking met Impacter. Voor haar was het een sprong in het diepe, ze overwon bij Impacter haar angst om voor een groep staan en iets te organiseren. Dit was voor haar zo waardevol dat ze meer wilde doen met Impacter en uiteindelijk zelfs haar stage hier wilde doen. Nu wil ze anderen leren om óók uit hun comfortzone te stappen.

Impacter Jaimiro

"Avonturen en risico’s pakken, ik ontwikkel me op een andere manier dan het hoort"

Jaimiro zat op de Marke Zuid, hij werd daar zo vaak uit de klas gestuurd dat hij in een ‘maatwerkklas’ terecht kwam. Hier zat hij elke dag zonder leeftijdsgenoten alleen in de klas. Via Impacter kreeg hij de mogelijkheid twee dagen per week zich te richten op iets totaal anders: Rappen in de studio en jongeren helpen bij jongerencentrum The Mall.

Impacter Max

"Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je zou denken…"

Max is een energieke tiener die weet wat hij wil. Toen hij via een brief bij het Vlier hoorde dat hij via Impacter vrijwilligerswerk tijdens de Keuze-Uren kon doen ging hij ervoor. Dus zette hij tijdens schooltijd verschillende projecten op, waaronder gratis Talamini ijsjes voor Woonzorgcentrum Humanitas en zelfs een gehele excursie voor een klas uit Namibië.

Impacter Sarah

"Het verzacht de pijn, het geeft je een doel."

Sarah wil met haar idee anderen helpen die worstelen met hun mentale gezondheid. Met haar activiteiten kunnen mensen praktisch met emoties aan de slag. Want waarom zou therapie alleen met gesprekken moeten zijn? Zelf had ze het in ieder geval ook kunnen gebruiken.

Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Kom in contact

Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen.