Impacter Thomas

"De eerste ervaring buiten school was leuk, maar ook best spannend."

Mijn naam is Thomas en ik ben 14 jaar. Ik heb deelgenomen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) via mijn school. MDT kwam op mijn pad toen we aan het begin van het schooljaar een top-programma konden kiezen. Het was een populaire keuze en de plekken waren beperkt, dus werd er geloot. Toen ik hoorde dat ik werd ingeloot en kon meedoen was ik echt superblij!

Ik wil ook leren wat er buiten school gebeurt in de sociale context.

Ik koos voor MDT omdat ik graag sociaal bezig ben en goed met andere mensen wil omgaan. Ik wilde leren wat er buiten school gebeurt in de sociale context. Toen ik hoorde dat we buiten schooltijd om mensen konden helpen wist ik meteen dat dit iets voor mij was.

Bij het kiezen van mijn MDT-plek keek ik naar mijn kwaliteiten en interesses. Uiteindelijk koos ik voor werken in een winkel en horeca omdat ik van mezelf weet dat ik sociaal ben en graag met mensen om ga. Ik wilde zien of ik mijn vaardigheden ook in deze omgevingen kon toepassen en of ik op deze manier anderen kon helpen.

Impacter had een paar lessen georganiseerd om uit te leggen wat MDT inhoudt en wat we konden verwachten. Daarna konden we naar onze MDT-plekken gaan. Voor mij was dat een kringloopwinkel, Rataplan. De eerste keer daar was best spannend. Ik had de mensen nog nooit gezien en moest meteen over mezelf vertellen. We kregen een rondleiding en uitleg over hoe de winkel werkte. Het was een nieuwe winkel, wat het extra interessant maakte om deel uit te maken van het team.

In de kringloopwinkel voerde ik allerlei taken uit. Ik hielp bij de kledingafdeling, sorteerde spullen, prijsde artikelen, en hielp in het magazijn. Maar soms moest ik ook de vloer vegen en een keer mocht ik zelfs achter de kassa staan, hoewel ik daar officieel te jong voor was. Ik vond het echt leuk om op verschillende afdelingen te werken en verschillende taken uit te voeren en deel te zijn van het team!

Wat ik geleerd heb tijdens mijn MDT-ervaring is dat je spullen niet zomaar moet weggooien. Dingen die je niet meer nodig hebt, kunnen nog waardevol zijn voor anderen. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is om sociaal te zijn en anderen te helpen. Deze ervaring heeft me geholpen mijn kwaliteiten beter te begrijpen en te ontdekken wat ik in de toekomst misschien wil doen.

We konden onze ervaringen bijhouden in een online-blog en aan het eind kregen we een MDT-certificaat uitgereikt. Dit voelde als een officiële erkenning van mijn inzet en was een moment van trots voor mij! Hoewel ik het jammer vond dat het was afgelopen, ben ik dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en meegemaakt.

Als ik andere jongeren een advies mag geven, zou ik zeggen dat MDT een kans is om jezelf beter te leren kennen en je vaardigheden te ontwikkelen. Het hele programma met de opbouw van lessen en afsluiting is een echt een unieke ervaring, die je helpt om te ontdekken wat je interesseert en hoe je anderen kunt helpen.

Zelf heb ik ook geleerd dat ik in de toekomst iets wil doen waarbij ik mensen kan helpen, iets sociaals, misschien verpleegkunde of bij de politie. Sociale interactie is belangrijk is en ik wil altijd klaar staan om anderen te ondersteunen. Door deze ervaring weet ik zeker dat ik deze richting op wil: Een positieve impact te maken op de wereld!

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Ella

"Het bracht me vriendschap, voldoening en zelfvertrouwen."

Ella leest liever. Ze is 14 jaar en doet tweetalig Atheneum op het Stormink. Ze is in het Engels opgevoed en woont, na Duitsland en Zweden, nu 3 jaar in Nederland. Omdat de lessen Engels voor haar te makkelijk zijn leest ze tijdens de les vaak fantasyboeken. Via Impacter kreeg ze de mogelijkheid om zelf iets op te zetten wat bij haar past. Die kans heeft ze gegerepen en nu heeft ze een eigen boekenclub in de Bibliotheek: de Pageturners!

Impacter Ghalya

"Ik weet nu wat ik wil, wat ik ga doen!"

Ghalya is eenentwintig jaar en komt uit Irak. Ze is nu twee jaar in Nederland en bezig met het leren van de Nederlandse taal op Aventus voor haar inburgering. Vanwege haar Yezidische religie was het niet veilig voor haar in haar eigen land. Ze heeft daar een moeilijke tijd achter de rug. Ook toen ze in Deventer kwam heeft ze een tijd lang moeten zoeken naar haar weg. Gelukkig weet ze nu welke kant ze op wil: Ze wil retailmanager worden in de fashion. Om richting haar doel te komen doet ze alvast vrijwilligerswerk bij de Reshare Store van het Leger des Heils.

Impacter Juan

"Interessant en leuk om betrokken te kunnen zijn bij de opstart van iets nieuws."

Juan is een 19-jarige gepassioneerde student bestuurskunde. Voor zijn vrije portfolio besloot hij te gaan voor échte impact in Deventer. Hij stond via Impacter aan de bestuurlijke basis van een nieuw jongerenpanel én van een nieuw oncologisch inloopcentrum. Mede door deze opgedane ervaringen kan hij nu al betaald binnen Saxion de participatie onderzoeken en vertegenwoordigt hij binnenkort studenten bij de gemeente als studentenambtenaar.

Impacter Feyza

"Als je iets niet durft, dan moet je het juist wel doen"

Feyza is een 23-jarige Sociaal Werk studente op het ROC. Via het project Music Moves kwam ze in aanraking met Impacter. Voor haar was het een sprong in het diepe, ze overwon bij Impacter haar angst om voor een groep staan en iets te organiseren. Dit was voor haar zo waardevol dat ze meer wilde doen met Impacter en uiteindelijk zelfs haar stage hier wilde doen. Nu wil ze anderen leren om óók uit hun comfortzone te stappen.

Impacter Jaimiro

"Avonturen en risico’s pakken, ik ontwikkel me op een andere manier dan het hoort"

Jaimiro zat op de Marke Zuid, hij werd daar zo vaak uit de klas gestuurd dat hij in een ‘maatwerkklas’ terecht kwam. Hier zat hij elke dag zonder leeftijdsgenoten alleen in de klas. Via Impacter kreeg hij de mogelijkheid twee dagen per week zich te richten op iets totaal anders: Rappen in de studio en jongeren helpen bij jongerencentrum The Mall.

Impacter Max

"Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je zou denken…"

Max is een energieke tiener die weet wat hij wil. Toen hij via een brief bij het Vlier hoorde dat hij via Impacter vrijwilligerswerk tijdens de Keuze-Uren kon doen ging hij ervoor. Dus zette hij tijdens schooltijd verschillende projecten op, waaronder gratis Talamini ijsjes voor Woonzorgcentrum Humanitas en zelfs een gehele excursie voor een klas uit Namibië.

Impacter Sarah

"Het verzacht de pijn, het geeft je een doel."

Sarah wil met haar idee anderen helpen die worstelen met hun mentale gezondheid. Met haar activiteiten kunnen mensen praktisch met emoties aan de slag. Want waarom zou therapie alleen met gesprekken moeten zijn? Zelf had ze het in ieder geval ook kunnen gebruiken.

Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Kom in contact

Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen.