Impacter Jan

"Zelfvertrouwen voor elkaar boksen"

Jan is vrijwilliger bij ‘the mall’, een jongerencentrum, in Colmschate. Hij neemt deel aan het project ‘Impacter’ van Deventer Doet, waarbij jongeren onder begeleiding van een jongerencoach iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen.

De droom van Jan is kickboksen toegankelijker maken. 

Wanneer je Jan ziet zonder zijn specifieke sportkleding, dan zou je niet snel denken dat hij een fanatieke kickbokser is. Geen tatoeage, geen kaalgeschoren hoofd en geen bovenarmen als ballonnen. Gewoon een sportieve man, zoals een voetballer. ‘Inderdaad’ zegt Jan, ‘naast kickbokser ben ik ook een actieve voetballer. Kickboksen heeft naast het stereotype uiterlijk ook het imago van agressie’, zegt Jan. ‘Ik kan je vertellen dat er meer vijandigheid op het voetbalveld is dan in het kickboksen’.

Samen met zijn coach heeft Jan bedacht kickbokstrainingen aan bezoekers van het jongerencentrum en andere jongeren in de wijk aan te bieden. ‘Veel jongeren kampen met te weinig zelfvertrouwen. Door kickboksen vergroot je het zelfvertrouwen, word je weerbaarder, leer je beter omgaan met grenzen, leer je jezelf te verdedigen en word je fitter.’

Ieder trainingsuur wordt afgesloten met ‘sparren.’ ‘Sparren’ betekent het houden van een gevecht met steeds wisselende mede-deelnemers. In eerste instantie vinden deelnemers dat enorm spannend, durven ze elkaar niet te raken. Stapje voor stapje zie je mensen uit hun comfortzone gaan en vertrouwen krijgen.

‘Jan is een goede trainer’ vertelt zijn coach Raymond. ‘Hij is rustig, geeft heldere instructies, neemt de leiding en biedt veiligheid. Om te groeien is vertrouwen belangrijk. Ik weet dat uit eigen ervaring, want ik heb samen met Jan getraind.’

Jan biedt maatwerk. Sommige deelnemers vinden in een groep werken moeilijk. Dan begint hij met een één op één trainingen. Tot de persoon zich voldoende veilig en vertrouwd voelt om in de groep mee te doen. ‘Ik luister naar wat iemand wil en nodig heeft’ zegt Jan. ‘Ik vind het fijn te zien dat deelnemers groeien. Ik zeg altijd dat aanval de beste verdediging is. Door te kickboksen krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze weerbaarder. Daar doe ik het voor.’                     

Lees ook de verhalen van de andere impacters

Alle impacters
Impacter Kaylee

"Mijn verleden heb ik een plek kunnen geven en ik durf weer te dromen over de toekomst"

Kaylee is 23 jaar en is nu al bezig met de ontwikkeling van een eigen stichting ‘Pluis. Kaylee zet zich in voor andere jongeren zodat zij veilig hun seksualiteit kunnen ontdekken. Dit is zeker niet vanzelf gegaan. 

Impacter Roelf-Jan

"Ik droomde heel groot en vond het moeilijk in kleine stukjes te hakken"

Roelf-Jan is de oprichter van Stichting La Vie, een succesvolle stichting die dialoogavonden over levensthema’s organiseert in Deventer. Nadat hij vastliep in zijn werk focuste hij zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij kreeg een droom, met behulp van Impacter werd het een plan.

Impacter Daan

"Toen ik Impacter tegenkwam, durfde ik de stap te zetten naar mijn droom"

Maak kennis met Daan, een 28-jarige uit Gorssel. Hij is medeoprichter van de populaire techno feesten Maximaal. Na een zoektocht naar zichzelf is Daan al driekwart jaar clean, zijn droom om Maximaal te creëren heeft hem geholpen bij zijn herstelproces. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld en laat zien dat zelfs na tegenslagen dromen werkelijkheid kunnen worden.

Impacter Jet

"Dit gaf zoveel ruimte in mijn hoofd"

Help! Wat moet ik gaan studeren? Moet ik überhaupt wel gaan studeren? Allemaal vragen waar Impacter Jet zelf geen antwoord op kon vinden.